Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής για τις φορολογικές δηλώσεις του 2018.

Η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέσω του συστήματος Taxisnet είναι έως τις 30 Ιουνίου.

Υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης είναι:

  • Κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
  • Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη εργασιών ατομικής επιχείρησης, υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση.
  • Οι κάτοικοι εξωτερικού είναι υπόχρεοι για υποβολή δήλωσης μόνο όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο από πηγές Ελλάδος. Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που φορολογικός κάτοικος Ελλάδας μεταφέρει την κατοικία του στο εξωτερικό, η δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα καθ’ όλη τη διάρκεια του φορολογικού έτους και το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.
  • Ο γονέας ή το μέρος συμφώνου που ασκεί τη γονική μέριμνα για τα εισοδήματα των ανήλικων τέκνων.
  • Ο κηδεμόνας ή ο προσωρινός διαχειριστής ή ο σύνδικος πτώχευσης ή ο μεσεγγυούχος ή ο δικαστικός εκκαθαριστής για περιπτώσεις σχολάζουσας κληρονομιάς ή επιδικίας ή πτώχευσης ή μεσεγγύησης, ή δικαστικός εκκαθάρισης κληρονομιάς, αντίστοιχα.
  • Ο επίτροπος ή ο κηδεμόνας ή ο δικαστικός συμπαραστάτης, στις περιπτώσεις, αντίστοιχα, ανηλίκων ή αυτών που έχουν υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.
  • Οι κληρονόμοι του φορολογουμένου για το συνολικό εισόδημά του μέχρι την ημέρα του θανάτου του. Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων για τα εισοδήματά τους ολοκλήρου του φορολογικού έτους 2017 ή μέρους αυτού αν απεβίωσαν εντός του 2017, υποβάλλονται σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. εμπρόθεσμα έως 31 Δεκεμβρίου 2018. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται ενημέρωση της εφορίας του αποβιώσαντος πριν από την υποβολή της δήλωσης με την ημερομηνία θανάτου και τα στοιχεία των νόμιμων κληρονόμων/εγγυτέρων συγγενών, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Πότε υποβάλουμε κοινή και πότε χωριστή δήλωση:

  • Οι σύζυγοι υποχρεούνται να υποβάλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους εφόσον υφίσταται έγγαμη σχέση κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης
  • Πλέον δίνεται και η δυνατότητα υποβολής κοινής δήλωσης(δεν είναι υποχρεωτικό) στους φορολογούμενους που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης
  • Οι σύζυγοι υποβάλουν χωριστή δήλωση, όταν έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωσή τους κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση
  • Χωριστή φορολογική δήλωση υποβάλλεται σε περίπτωση θανάτου του ενός συζύγου.

Φέτος είναι η τελευταία χρονιά που οι σύζυγοι θα υποβάλλουν υποχρεωτικά κοινή φορολογική δήλωση. Από το επόμενο έτος και αφού εξετάσουν εάν τους συμφέρει ή όχι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ κοινής ή χωριστής δήλωσης αν και στα σχέδια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων περιλαμβάνεται η ξεχωριστή βεβαίωσης του φόρου ή της επιστροφής φόρου και για τις κοινές δηλώσεις συζύγων.

Σε αντίθεση με τους έγγαμους όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης έχουν το δικαίωμα της επιλογής. Μπορούν να επιλέξουν αν θα υποβάλλουν κοινή ή χωριστή φορολογική δήλωση. Σε περίπτωση υποβολής κοινής δήλωσης έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση με τους έγγαμους.

Διάσταση

Για την απόδειξη της διάστασης των συζύγων, απαιτείται:

  • αντίγραφο αγωγής για διαζύγιο ή διατροφή ή πρακτικό κατανομής της κοινής περιουσίας για συναινετικό διαζύγιο, ή

σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αυτά:

  • οποιοδήποτε στοιχείο που να αποδεικνύει τη χωριστή διαβίωση των συζύγων π.χ. χωριστή στέγη που θα αποδεικνύεται με την προσκόμιση :

– μισθωτηρίου,

– λογαριασμών ΔΕΗ κτλ,

φιλοξενία με αποδεικτικό την αναγραφή στην προσωπική του δήλωση φορολογίας εισοδήματος

δωρεάν παραχώρηση κατοικίας,

τα οποία σε κάθε περίπτωση κρίνονται σαν πραγματικά γεγονότα από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Απαραίτητη προϋπόθεση των ανωτέρω είναι η ενημέρωση του Μητρώου της Δ.Ο.Υ. πριν την υποβολή της δήλωσης.

Δήλωση Αποδείξεων

Από τις δηλώσεις του φορολογικού έτους 2017 ενεργοποιούνται ξανά οι κωδικοί 049-050, στους οποίους αναγράφονται τα ποσά για την διατήρηση της μείωσης του φόρου.

Οι παραπάνω κωδικοί δεν θα είναι συμπληρωμένοι, ωστόσο θα παρέχεται η ηλεκτρονική πληροφόρηση. Ο φορολογούμενος θα πρέπει να υπολογίσει και συμπληρώσει μόνος του το ποσό των συγκεκριμένων δαπανών και είναι υπόχρεος απόδειξης προς την φορολογική διοίκηση.

Κλίμακες φορολογίας

Τα εισοδήματα όπως και πέρυσι έχουν διαφορετικό συντελεστή ανάλογα με την πηγή τους.

Εισόδημα από Μισθωτές Υπηρεσίες- Συντάξεις – Ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα

Ύψος Εισοδήματος Ποσοστό φόρου
0-20.000 Ευρώ

22%

20.000-30.000 Ευρώ

29%

30.000-40.000 Ευρώ

37%

Άνω των 40.000 Ευρώ

45%

Ο φόρος που προκύπτει με την ανωτέρω κλίμακα των μισθωτών μειώνεται κατά 1.900 ευρώ για το φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα για εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ εισόδημα. Η μείωση ανέρχεται σε 1.950 ευρώ για το φορολογούμενο με ένα εξαρτώμενο τέκνο, σε 2.000 ευρώ για δύο εξαρτώμενα τέκνα και 2.100 για τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω. Ενώ περιορίζεται κατά 10 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισόδημα που ξεπερνούν τις 20.000.

Εισόδημα από Ενοίκια

Ύψος Εισοδήματος Ποσοστό φόρου
0-12.000 Ευρώ

15%

12.001-35.000 Ευρώ

35%

Άνω των 35.000 Ευρώ

45%

Δικαιώματα

Ύψος Εισοδήματος Ποσοστό φόρου
Ανεξαρτήτως εισοδήματος

20%

Μεταβίβαση κεφαλαίου –Τόκοι

Ύψος Εισοδήματος Ποσοστό φόρου
Ανεξαρτήτως εισοδήματος

15%

μεταβίβαση τίτλων από επαχθή αιτία : μετοχές, μερίδια, μερίδες, ποσοστά συμμετοχής σε εταιρίες, ομόλογα, παράγωγα κλπ

Μερίσματα

Ύψος Εισοδήματος Ποσοστό φόρου
Ανεξαρτήτως εισοδήματος

15%

Προκαταβολή φόρου

Ως προκαταβολή φόρου βεβαιώνεται το ποσό ίσο με 100% του φόρου που προκύπτει μόνο από την άσκηση επιχειρηματικής και αγροτικής δραστηριότητας καθώς και τυχόν διαφοράς τεκμηρίων, αφού αφαιρεθούν τυχόν παρακρατηθέντες και προκατεληφθέντες φόροι.

Για τον υπολογισμό της προκαταβολής δεν λαμβάνονται υπόψη οι φόροι των εισοδημάτων που προκύπτουν από άλλες πηγές.

Όποιος υποβάλει δήλωση για πρώτη φορά, το ποσό της προκαταβολής περιορίζεται στο μισό.

Η προκαταβολή που βεβαιώνεται, συμψηφίζεται με φόρο που προκύπτει στο επόμενο φορολογικό έτος, ανεξάρτητα από την κατηγορία του εισοδήματος που προκύπτει ο φόρος αυτός.

Η προκαταβολή φόρου δεν βεβαιώνεται όταν:

  • Η προκαταβολή φόρου είναι μέχρι 30 ευρώ
  • όταν η δήλωση υποβάλλεται από τους κληρονόμους του θανόντος φορολογούμενου.
  • Δεν υπολογίζεται προκαταβολή στην περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου μετά την παρέλευση του φορολογικού έτους για το οποίο αυτή βεβαιώνεται.

Τεκμήρια και συντελεστής φορολόγησης

Τα τεκμήρια διαβίωσης παραμένουν ως έχουν και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες αυτά των περιουσιακών στοιχείων και αυτά των δαπανών.

Τεκμήρια περιουσιακών στοιχείων

Τυχόν διαφορά αυτών με το πραγματικό εισόδημα βεβαιώνονται στη δήλωση του φορολογούμενου. Όμως ανάλογα με την πηγή τους εισοδήματος έχουμε και διαφορετικούς συντελεστές φορολόγησης στην διαφορά που προκύπτει.

Με την κλίμακα των μισθωτών – συντάξεων

Η διαφορά των τεκμηρίων φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών όταν :

  1. Έχει εισόδημα μόνο από μισθωτή εργασία και συντάξεις
  2. Το μεγαλύτερο ή ίσο μέρος των εισοδημάτων είναι από μισθωτή εργασία και συντάξεις ή
  3. Δεν έχει εισόδημα από καμία κατηγορία ή
  4. Είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ
  5. Έχει εισόδημα μόνο από κεφάλαιο(π.χ. ενοίκια) ή και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το τεκμαρτό του εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ

Με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας

Η διαφορά τεκμηρίων φορολογείται με τη κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας όταν:

  1. Έχει εισόδημα μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα
  2. Το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων δεν προκύπτει από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

Με την κλίμακα της αγροτικής δραστηριότητας

Η διαφορά τεκμηρίων φορολογείται με την κλίμακα της αγροτικής δραστηριότητας όταν:

  1. Έχει εισόδημα μόνο από ατομική αγροτική δραστηριότητα ή
  2. Το μεγαλύτερο ή ίσο μέρος προκύπτει από ατομική αγροτική δραστηριότητα.

Σημείωση: Από το φορολογικό έτος 2016 οι κλίμακες είναι κοινές. Η διαφορά είναι ανάλογα με τα εισοδήματα, αν ο φορολογούμενος θα έχει την έκπτωση φόρου ή όχι

Τεκμήρια Δαπανών

Στα πιο πάνω τεκμήρια προστίθενται τα τεκμήρια δαπανών, όπου συμπεριλαμβάνονται οι αγορές περιουσιακών στοιχείων που έγιναν μέσα στο 2017 όπως:

  • Ι.Χ αυτοκίνητα
  • Σκάφη αναψυχής
  • Αντικείμενα μεγάλης αξίας( άνω των 10.000 ευρώ),
  • οικιών,
  • οικοπέδων, καθώς και τυχόν προσθήκη αυτών
  • οι αποπληρωμές δανείων,
  • η χορήγηση δανείων και δωρεών,
  • η αγορά επιχειρήσεων και εταιρικών μεριδίων,
  • η αύξηση μετοχικού ή εταιρικού κεφαλαίου
  • η αγορά επενδυτικών προϊόντων,
  • η δαπάνη για ιδιωτικά σχολεία.

Κοινοί τραπεζικοί λογαριασμοί

Στις περιπτώσεις κοινών τραπεζικών λογαριασμών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (κάθε μορφής στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) υπάρχει υποχρέωση δήλωσης ποσών των τόκων καταθέσεων που αναλογούν στους πραγματικούς δικαιούχους οι οποίοι καθορίζονται με βάση τις πραγματικές περιστάσεις.

Ο προϊστάμενος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. έχει, σε κάθε περίπτωση, την διακριτή ευχέρεια να κρίνει διαφορετικά.

Καταβολή φόρου

Ο φόρος εισοδήματος (με τα μέχρι στιγμής δεδομένα) θα καταβάλλεται:

  • σε τρεις (3) ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου.

Η καταβολή του φόρου είναι ανεξάρτητη από την ημερομηνία υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

Στις περιπτώσεις που η δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα σε έντυπη μορφή στη Δ.Ο.Υ. ή υποβάλλεται εμπρόθεσμα ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου και οδηγείται στη Δ.Ο.Υ. για έλεγχο δικαιολογητικών, για την καταβολή του φόρου ισχύουν οι τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από την εκκαθάριση.

Για τις δηλώσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα εξακολουθούν να ισχύουν οι τρεις (3) δόσεις, προσαυξημένες με τους νόμιμους τόκους.

  • ως αφετηρία υπολογισμού τους θα έχουν τις προθεσμίες καταβολής των δόσεων που ορίζονται στο νόμο, δηλαδή Ιούλιο, Σεπτέμβριο, Νοέμβριο
  • ειδικότερα για τις δηλώσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα και οδηγούνται για έλεγχο στην Δ.Ο.Υ δεν λαμβάνεται υπόψη το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την υποβολή της δήλωσης μέχρι την εκκαθάριση αυτής από την Δ.Ο.Υ.

Για τις τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται:

  • από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, καθώς και
  • από όσους λαμβάνουν αγροτικές επιδοτήσεις/ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για προηγούμενα έτη, αυτές θα παραλαμβάνονται χωρίς κυρώσεις μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν κατά περίπτωση, οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων ή οι σχετικές βεβαιώσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο τόκος εκπρόθεσμης καταβολής υπολογίζεται στην περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής φόρου εισοδήματος . Ο τόκος δεν συνιστά κύρωση(πρόστιμο) αλλά υπολογίζεται λόγω της καθυστέρησης στην εξόφληση των οφειλών.

Αφετηρία για τον υπολογισμό του τόκου είναι η επόμενη ημέρα από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής . Το ύψος του επιτοκίου υπολογισμού των τόκων ανέρχεται σήμερα σε 8,76 εκατοστιαίες μονάδες ετησίως (0,73% μηνιαίως) .

Δεν βεβαιώνεται το ποσό που οφείλεται με βάση την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου, εφόσον τούτο δεν υπερβαίνει τα τριάντα ευρώ αθροιστικά λαμβανόμενο για τον φορολογούμενο και τη σύζυγό του.

Δεν επιστρέφεται ποσό φόρου με βάση την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου μικρότερο των πέντε ευρώ αθροιστικά λαμβανόμενο για τον φορολογούμενο και τη σύζυγό του.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *